Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών.

Posted by admin 13/02/2021 0 Comment(s) Νέα & Ανακοινώσεις,

Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν.
 

Η διαδικασία της οδήγησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται πιο περίπλοκη καθώς οι εξωτερικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες και συχνά προκαλούν αλλαγές στις συνθήκες πρόσφυσης του οδοστρώματος.
 

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που, ειδικά σε πιο ορεινό οδικό δίκτυο, το χιόνι μπορεί να γίνει πάγος, ο οποίος έπειτα θα μετατραπεί σε νερό. Μια τέτοια κατάσταση με τόσες μεταβολές, απαιτεί σωστή αντιμετώπιση από τον οδηγό, καθώς και ανάλογη προετοιμασία του αυτοκινήτου.
 

Αλλά και σε κάθε οδικό δίκτυο, εφόσον η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, τα καλοκαιρινά ελαστικά παύουν να παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια, σύμφωνα με τις συνθήκες χρήσης για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.


Χειμερινά ελαστικά

Η χρήση τους, ειδικότερα στα ορεινά της χώρας, βοηθά στην επίτευξη καλύτερης πρόσφυσης, στο βέλτιστο χειρισμό του οχήματος σε χιονισμένο, λασπωμένο, βρεγμένο ή παγωμένο οδόστρωμα και συνολικά, στη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας κατά την οδήγηση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 

Σε περίπτωση τοποθέτησης χειμερινών ελαστικών μόνο σε έναν άξονα, η πρόσφυση των εμπρός και των πίσω τροχών δε θα είναι ίδια, καθιστώντας την οδήγηση πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Ουσιαστικά, το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα το πλαίσιο του οχήματος να "υπακούει" περισσότερο στον άξονα με τα χειμερινά ελαστικά, κάνοντας την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου πιο απρόβλεπτη.
 


Είναι σημαντικό να προτιμάμε ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες!

 

Πιέσεις ελαστικών

Όταν ο καιρός είναι ψυχρός, η πίεση των ελαστικών μειώνεται και για αυτό, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα. Αν η ρύθμισή της γίνεται σε εξωτερικό χώρο, τότε ενδεδειγμένη πίεση είναι εκείνη που ορίζει ο κατασκευαστής για το κάθε αυτοκίνητο.

 

Σε περίπτωση που η ρύθμιση της πίεσης γίνεται σε εσωτερικό χώρο, τότε είναι προτιμότερο να αυξηθεί κατά 0,2 bar (3psi) σε σύγκριση με ότι αναφέρει ο κατασκευαστής, ώστε να ισοσταθμιστεί η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

 

Αλυσίδες χιονιού

Οι αλυσίδες χιονιού προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε βαριές χειμερινές συνθήκες και ιδιαίτερα αν το όχημα δεν είναι εξοπλισμένο με ελαστικά πιστοποιημένα για χειμερινή χρήση.

 

Η σωστή χρήση τους είναι απαραίτητη αφού, πέραν της αποτελεσματικότητας που θέλουμε να έχουν, σε περίπτωση που κάνουμε λάθος ενέργειες κατά την τοποθέτησή τους ή δεν τις αφαιρέσουμε έγκαιρα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στο αυτοκίνητο.

 

Οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετηθούν όταν το αυτοκίνητο βρεθεί σε πατημένο χιόνι ενώ, όσον αφορά στις διαστάσεις τους, ιδανικά θα πρέπει να είναι κατά ένα νούμερο μεγαλύτερες από την επιφάνεια επαφής του ελαστικού.

 

Καθώς η αλυσίδα διασταυρώνεται περίπου 12 φορές με το ελαστικό, είναι σημαντικό ο οδηγός να έχει εξοικειωθεί με τη διαδικασία τοποθέτησης-αφαίρεσης, έχοντας κάνει "πρόβα" σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, πέραν της πολυπλοκότητας που έχει η διαδικασία καθαυτή, οι συνθήκες υπό τις οποίες θα κληθεί κάποιος να τις τοποθετήσει στο αυτοκίνητο είναι δύσκολες, καθώς αυτό γίνεται συνήθως με χιονόπτωση, πολύ κρύο και σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ έχει νυχτώσει.

 

Πέραν της διαδικασίας τοποθέτησης, ο οδηγός πρέπει να αποθηκεύσει τις αλυσίδες σε ένα σημείο του αυτοκινήτου με εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρχουν πάντοτε στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι γάντια και φακός που στερεώνεται στο κεφάλι, ώστε τα χέρια να είναι διαρκώς ελεύθερα για την τοποθέτηση-αφαίρεση των αλυσίδων.

Leave a Comment