Ενημερωθείτε για τη σήμανση των ελαστικών ΕΕ..

Posted by admin 04/01/2019 0 Comment(s) Νέα & Ανακοινώσεις,

 

Η σήμανση ελαστικών ΕΕ παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα ελαστικά, οι οποίες σχετίζονται με την ασφάλεια και το περιβάλλον. Σας βοηθά να συγκρίνετε τα ελαστικά σε ό,τι αφορά την πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο, την αποδοτικότητα καυσίμου και τον θόρυβο.

 

Πού μπορώ να τη βρω;

Βάσει νόμου απαιτείται να παρέχεται σήμανση ελαστικών ΕΕ και μπορείτε να τη δείτε επάνω στο ίδιο το ελαστικό.

  • Αποδοτικότητα καυσίμου

Γνωρίζετε ότι τα ελαστικά είναι υπεύθυνα για έως και το 20% της κατανάλωσης καυσίμου του οχήματός σας; Επιλέγοντας ελαστικά με υψηλό δείκτη αποδοτικότητας καυσίμου, θα καλύπτετε μεγαλύτερη απόσταση με κάθε ρεζερβουάρ και θα μειώσετε τις εκπομπές CO2.

 

Τι κάνει αποδοτικό ένα ελαστικό σε ό,τι αφορά το καύσιμο;

Με απλά λόγια, τα αποδοτικά ελαστικά ως προς το καύσιμο απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να κυλήσουν, πράγμα που σημαίνει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

 

Πώς ταξινομείται η αποδοτικότητα καυσίμου;

Η αποδοτικότητα καυσίμου ταξινομείται από το A έως το G σε μια κλίμακα με χρωματική κωδικοποίηση.

A (πράσινο) = υψηλότερος δείκτης αποδοτικότητας καυσίμου

G (κόκκινο) = χαμηλότερος δείκτης αποδοτικότητας καυσίμου Ο δείκτης D δεν χρησιμοποιείται για επιβατικά αυτοκίνητα.

 

Τι άλλο επηρεάζει την αποδοτικότητα καυσίμου;

Η χαμηλή πίεση των ελαστικών. Όταν τα ελαστικά δεν έχουν φουσκωθεί σωστά αυξάνεται η αντίσταση κύλισης και επηρεάζεται το κράτημα σε υγρές συνθήκες.

Το βάρος του οχήματος. Το βάρος του αυτοκινήτου και ο τρόπος με τον οποίο το οδηγείτε μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. Μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου οδηγώντας με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο (γνωστή και ως «οικολογική οδήγηση»).

Οι τιμές σήμανσης που εμφανίζονται χρησιμοποιούνται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Οι τιμές για κάποια συγκεκριμένη σειρά ελαστικών ή για συγκεκριμένες διαστάσεις ελαστικών μπορεί να διαφέρουν.

 

Τι σημαίνουν οι δείκτες;

Η διαφορά μεταξύ του δείκτη A και του δείκτη G μπορεί να σημαίνει μια μείωση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 7,5%. Σε πραγματικούς όρους, επιλέγοντας ελαστικά με δείκτη A αντί για ελαστικά με δείκτη G μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερα από 6 λίτρα καυσίμου σε κάθε 1.000 χιλιόμετρα.*

Με τιμή βενζίνης 1,50€ ανά λίτρο κατά μέσο όρο, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείτε περισσότερα από 300€ καθ' όλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.*

Φυσικά, επιλέγοντας ένα ελαστικό με μεγαλύτερη αποδοτικότητα ως προς το καύσιμο, μειώνετε επίσης την επίδραση στο περιβάλλον.

*Βάσει μιας μέσης κατανάλωσης της τάξης των 8 λίτρων/100 χλμ., τιμής καυσίμου 1,50€/λίτρο και μέσης χιλιομετρικής απόδοσης του ελαστικού της τάξης των 35.000 χλμ. Η πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου και χρημάτων ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την πίεση των ελαστικών, το βάρος του οχήματος και το στυλ οδήγησης.

  • Κράτημα στο βρεγμένο

Τα ελαστικά με υψηλό δείκτη κρατήματος στο βρεγμένο ακινητοποιούν το όχημα πιο σύντομα στους βρεγμένους δρόμους όταν εφαρμόζεται η πλήρης ισχύς των φρένων.

 

Τι είναι το κράτημα στο βρεγμένο;

«Κράτημα στο βρεγμένο» είναι η ικανότητα πρόσφυσης του ελαστικού στον δρόμο σε υγρές συνθήκες. Οι κατηγοριοποιήσεις ΕΕ εστιάζουν σε μία μόνο πτυχή του κρατήματος σε βρεγμένο – στην επίδοση φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο του ελαστικού.

 

Πώς ταξινομείται το κράτημα στο βρεγμένο;

Το κράτημα στο βρεγμένο ταξινομείται από A έως F:

A = υψηλότερος δείκτης

F = χαμηλότερος δείκτης

Οι δείκτες D και G δεν χρησιμοποιούνται για επιβατικά αυτοκίνητα.

 

Τι σημαίνουν οι δείκτες;

Λίγα μέτρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε μια έκτακτη ανάγκη. Σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο, κατά το πλήρες φρενάρισμα από τα 80 χλμ./ώρα με ελαστικά με δείκτη A η απόσταση φρεναρίσματος θα είναι 18 μέτρα μικρότερη από την απόσταση που παρέχουν τα ελαστικά με δείκτη F. *

 

Σημείωση: Τηρείτε πάντοτε τις συνιστώμενες αποστάσεις ακινητοποίησης όταν οδηγείτε.

 

*Όταν υπολογίζεται σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμής που διατυπώνονται στον Κανονισμό ΕΚ 1222/2009. Οι αποστάσεις φρεναρίσματος ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και άλλους παράγοντες.

Οι τιμές σήμανσης που εμφανίζονται χρησιμοποιούνται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Οι τιμές για κάποια συγκεκριμένη σειρά ελαστικών ή για συγκεκριμένες διαστάσεις ελαστικών μπορεί να διαφέρουν.

  • Θόρυβος

Ένα μέρος του ήχου που παράγει ένα αυτοκίνητο κατά την κίνησή του προέρχεται από τα ελαστικά. Επιλέγοντας ένα ελαστικό με καλό δείκτη θορύβου μειώνετε την επίδραση της οδήγησής σας στο περιβάλλον.

 

Τι μετράει ο δείκτης θορύβου της ΕΕ;

Ο δείκτης της ΕΕ μετρά τις εκπομπές εξωτερικού θορύβου του ελαστικού σε ντεσιμπέλ.

 

Επειδή πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τιμές των ντεσιμπέλ, χρησιμοποιείται μια εικόνα μεγαφώνου με μαύρα κύματα που προσδιορίζει πόσο θορυβώδες είναι το ελαστικό. Όσο περισσότερα είναι τα κύματα, τόσο πιο θορυβώδες είναι το ελαστικό.

1 μαύρο κύμα: Αθόρυβο (3 dB ή περισσότερα κάτω του ευρωπαϊκού ορίου)

2 μαύρα κύματα: Μέτριο (μεταξύ του ευρωπαϊκού ορίου και 3 dB λιγότερα)

3 μαύρα κύματα: Θορυβώδες (πάνω από το ευρωπαϊκό όριο)

 

Τι σημαίνουν οι δείκτες;

Οι στάθμες των ντεσιμπέλ μετριούνται σε λογαριθμική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι μια αύξηση λίγων ντεσιμπέλ αντιστοιχεί σε μεγάλη διαφορά στις στάθμες θορύβου. Στην πραγματικότητα, μια διαφορά 3dB σημαίνει διπλάσιο εξωτερικό θόρυβο από το ελαστικό.

 

Σκεφτείτε τις χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους καθημερινά. Αν επιλέγαμε όλοι ελαστικά με χαμηλότερο δείκτη θορύβου, φανταστείτε πόσο πιο ήσυχες θα ήταν οι πόλεις και τα αστικά κέντρα.

Leave a Comment